Basket basket

Basket basket

Reglerna

Basket är en lagsport. Två lag med fem spelare vardera försöker göra mål genom att skjuta en boll genom en båge höjd 10 fot över marken. Spelet spelas på ett rektangulärt golv som kallas banan, och det finns en båge i varje ände.

Banan är uppdelad i två huvudsektioner av mittbanan. Om det offensiva laget sätter bollen i spel bakom mittplanslinjen har det tio sekunder på sig att få bollen över mittplanslinjen. Om det inte gör det så får försvaret bollen. När det offensiva laget väl får bollen över mittplanslinjen kan det inte längre ha bollinnehav i området bakom mittplanslinjen. Om den gör det tilldelas försvaret bollen.

Poäng

  • När ett lag gör en korg får de två poäng och bollen går till det andra laget.
  • Om en korg, eller field goal, görs utanför trepunktsbågen, är den korgen värd tre poäng. Ett frikast är värt en poäng.
  • Frikast tilldelas ett lag enligt vissa format som involverar antalet regelbrott som begåtts i en halvlek och/eller typen av regelbrott som begåtts.
  • Att smutsa ner en skytt resulterar alltid i att skytten tilldelas två eller tre frikast, beroende på var han var när han sköt. Om han var bortom trepoängslinjen får han tre skott.
  • Andra typer av regelbrott resulterar inte i att frikast tilldelas förrän ett visst antal har ackumulerats under en halvlek (kallade “lagbrott”).
  • När den siffran har nåtts, tilldelas spelaren som fälldes en “1-och-1”-möjlighet. Om han gör sitt första frikast får han försöka ett andra. Om han missar det första skottet är bollen live på returen.

Spelklocka

Varje spel är uppdelat i sektioner och alla nivåer har två halvor. På college är varje halvlek tjugo minuter lång.

På gymnasiet och därunder är halvorna uppdelade i åtta (och ibland sex) minuters kvart. Hos proffsen är kvarten tolv minuter långa.

Det är flera minuter mellan halvlekarna. Avstånden mellan kvartalen är relativt korta. Om poängen är oavgjord i slutet av regleringen, spelas övertidsperioder av olika längd tills en vinnare utses.

Korgtilldelning och tips

Dessutom tilldelas varje lag en korg eller mål att försvara. Det betyder att den andra korgen är deras poängkorg. I paus byter lagen mål.

Personliga felstraff:

Om en spelare skjuter medan en fälls får han två frikast om hans skott inte går in, men bara ett frikast om hans skott går in.

Tre frikast tilldelas om spelaren blir fälld när han skjuter för ett trepoängsmål och de missar sitt skott. Om en spelare blir fälld när han skjuter ett trepunktsskott och gör det ändå, tilldelas han ett frikast. Därmed kunde han göra fyra poäng på pjäsen.

Inbounds. Om ett regelbrott görs utan att skjuta, ges bollen till laget som regelbrottet begicks på. De får bollen vid närmaste sida eller baslinje, utanför spelfältet, och har 5 sekunder på sig att skicka bollen in på banan.

Ett ett. Om laget som begår regelbrottet har sju eller fler regelbrott i spelet, tilldelas spelaren som begåtts ett frikast. Om han gör sitt första skott, tilldelas han ytterligare ett frikast.

Tio eller fler fouls. Om laget som begår regelbrottet har tio eller fler regelbrott, får spelaren två frikast.