Uncategorized

Tärna IK Fjällvinden

Tärna IK Fjällvinden

Tärna IK Fjällvinden, från den lilla byn Tärnaby vid Hemavan i Lappland, är Sveriges mest framgångsrika alpina skidklubb genom tiderna. Från byn Tärnaby, som bara har cirka 600 permanenta invånare, kommer alpina legender som Ingemar Stenmark och Anja Pärson. Även de kända alpina profilerna Stig Strand och Jens Byggmark kommer från den lilla lappländska byn.

Totalt har utförsåkare från Tärna IK Fjällvinden tagit 129 världscupsegrar, tre OS-guld och 12 VM-guld (fram till december 2011). I världscuperna är det Ingemar Stenmark som är giganten, med sina totalt 86 världscupsegrar. Anja Pärson har samlat på sig 41 världscupsegrar under karriären. I VM och OS är det Pärson som har övertag på Stenmark. Pärsons makalösa facit med 7 guld, ett silver och två brons från VM-tävlingar kommer vara extremt svårslaget i framtiden. Om man slår ut de alpina stjärnornas meriter i internationella sammanhang på antalet invånare i byn Tärnaby, kan man gott säga att Tärna IK Fjällvinden är en av världens mest framgångsrika idrottsklubbar.

Att Tärna IK Fjällvinden har en eget högklassigt skidsystem, med fem liftar och 20 pister, är en anledning till att klubben har lyckats skola så pass många världsstjärnor. En annan anledning är givetvis att hela byn äter, sover och andas alpin skidåkning. I princip alla barn och ungdomar i Tärnaby är aktiva inom någon alpin gren. Det finns en tydlig strategi för barn- och ungdomsverksamheten. Det finns organiserade skidskolor för barn ner till fem års ålder.

Barnen och ungdomarna börjar sin alpina utbildning i de två barnområden som finns i skidsystemet, för att sedan gå vidare till de gröna, blå, röda och slutligen svarta pisterna. Ingemarbacken och Anjabacken är de två tuffaste nedfarterna i skidsystemet.

Tärna IK Fjällvinden arrangerar ett antal tävlingar varje år, såväl barn- och ungdomstävlingar som tävlingar för elitåkare. Oftast är det Anjabacken som används för tävlingarna. I november varje år står Tärna IK Fjällvinden som arrangör av internationella tävlingar av hög klass i slalom och storslalom.

Share this post

About the author