Uncategorized

Norrköpings Kappsimningsklubb

Norrköpings Kappsimningsklubb

Norrköpings Kappsimningsklubb (NKK) är en av de största och mest kända simklubbarna i Sverige. NKK har haft mängder av stora profiler i sina led genom åren, och kan faktiskt ståta med hela åtta olympier inom simsporten. NKK har totalt strax över 2 000 medlemmar. Över 1 700 av medlemmarna deltar i träning varje vecka. Klubben har cirka 120 tävlingssimmare på olika nivåer.

Det stora antalet medlemmar gör att NKK har verksamheter i fyra simhallar, nämligen Centralbadet, Himmelstalundsbadet, Navestad simhall och Skärblacka simhall. Verksamheten är mycket bred, med allt från babysim till träningsmöjligheter för veteraner. För barn finns möjlighet att delta i simskola där barnen har chansen att samla ihop simmärken. Vuxna har möjlighet att öva upp sin teknik i bland annat crawl och bröstsim i särskilda vuxenkurser. För vuxna som inte kan simma erbjuds speciella simkunskapskurser.

NKKs store hjälte, historiskt sett, är Björn Borg. Borg deltog i OS 1936 i Berlin och lyckades även samla på sig fyra EM-guld under karriären. De andra olympierna som fostrats i NKK är Roland Johansson, Holger Ericsson, Hans Hellbrand, Olle Ferm, Tina Gustafsson, Ellenor Svensson och Helena Kälvehed. Tina Gustavsson tog silver i lagtävlingen i OS 1980 i Moskva. Totalt har NKK-simmare också tagit 82 SM-guld genom tiderna. En NKK-simmare, Pelle Nylin, kan också ståta med att inneha ett världsrekord. Det var vid inne-EM i Ungern 2007 som Pelle Nylin, tillsammans med Petter Stymne, Marcus Piehl och Stefan Nystrand, satte nytt världsrekord på distansen 4×50 fritt.

Norrköpings Kappsimningsklubb står som arrangör för sim-SM ute 2012. Tävlingarna kommer att gå av stapeln på Centralbadet. SM-tävlingarna blir en bra indikator på vilka simmare som har chansen att ta en biljett till Sommar-OS i London. Kolla gärna sverigeautomaten-bonuskod för att veta mer info.

Share this post

About the author