Svenska Spel och svensk idrott

Statliga Svenska Spel har regeringens uppdrag att dela ut pengar till svensk idrott, såväl på ungdomsnivå som på seniornivå. Varje gång man spelar på Svenska Spel, oavsett det är på sportodds, casino, skraplotter eller poker, går alltså några öre till att främja idrotten i Sverige

Dåvarande Tipstjänst inledde faktiskt ett samarbete med fotbollen i Sverige redan 1934. Sedan dess har ishockey, handboll, bandy och innebandy tillkommit i sponsringsportföljen. Svenska Spel är huvudsponsorer för dessa fem lagsporter. Totalt sponsrar Svenska Spel svensk idrott med närmare 200 miljoner kronor varje år.

Fotboll

Det är fotbollen som är i fokus. Det senaste avtalet tecknades 2008 och löper över fem år. Detta avtal skiljer sig något från de tidigare. Tipselitsatsningen och damfotbollen har fått större plats i sponsringen. Över de fem åren går cirka åtta miljoner till Tipselit. I övrigt är det landslagen, både på seniornivå på åldersbestämda nivåer samt klubbarna i Allsvenskan och Superettan som får den största delen av sponsorpengarna.

Ishockey

Svenska Spels sponsring av ishockeyn i Sverige omfattar klubbarna i Elitserien och Allsvenskan samt alla de svenska landslagen. Avtalet, som tecknades 2011, sträcker sig fram till 2015. I avtalet stipuleras att 20 miljoner kronor, det vill säga fyra miljoner kronor per år, ska gå till talangutveckling av lovande ishockeyspelare från hela landet. En del i satsningen går ut på att rekrytera regionalt ansvariga så kallade hockeykonsulenter som har till uppgift att fånga upp talanger och vara ett stöd för ledare och föreningar.

Tipselit

Tipselitsatsningen är en världsunik satsning för att ge unga lovande fotbollspelare stödet att ta nästa steg i sin utveckling mot att bli elitspelare. Tipselit är en satsning där Elitserieföreningen Damfotboll och Föreningen Svensk Elitfotboll samarbetar med Svenska Spel för att öka kvaliteten i den svenska elitfotbollen. I satsningen riktar man fokus mot lovande spelare mellan 14–19, som har potential att bli spelare på den allra högsta nivån, samt stödjer ledare och föreningar med ekonomiska medel.

Tipselit startades redan 1992 och under åren har satsningen verkligen burit frukt. Några av de spelare som har fått stöd genom Tipselit är världsstjärnorna Olof Mellberg, Kim Källström, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic.

Elitidrottsstipendiet

Att kombinera elitidrott med studier och fritid är inte helt enkelt. För att kunna nå den allra högsta nivån krävs att man har tid att träna och tävla. Samtidigt är det en fördel om man har möjlighet att klara av skolan på bästa sätt och även vidareutbilda sig på högskolenivå parallellt med idrottskarriären. För att ge unga elitidrottare möjligheten till detta delar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet varje år ut Elitidrottsstipendiet. Med hjälp av stipendiet får stipendiaten ekonomiskt stöd så att han eller hon kan kombinera studier på halvfart med den aktiva karriären.

Samhällspriset

Idrotten och det övriga samhället lever i symbios. Idrotten är en viktig del i samhällsbyggandet. Samhällspriset, som delas ut av Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, är tänkt att gå till fotbollsklubbar som gör något extra för samhället, och inte bara fokuserar på de sportsliga resultaten. Det är fotbollsföreningarna i Allsvenskan och Superettan som kan ansöka om Svenska Spels Samhällspris.