Uncategorized

Stockholm Futsal Club

Stockholm Futsal Club

Futsal är en sorts fotboll som spelas inomhus på en handbollsplan. Måtten på planen och målen är exakt desamma som i handboll. Futsal är en sport med anor – den började faktiskt utvecklas redan på 1930-talet. I dag är futsal en stor sport i stora delar av Sydeuropa och Sydamerika. I Sverige började sporten dock utvecklas på riktigt först i början av 2000-talet.

Stockholm Futsal Club är en av pionjärerna inom svensk futsal. När klubben bildades 2005 var klubben den första renodlade futsalklubben i landet. Tyvärr är det fortfarande glest med renodlade futsalföreningar i Sverige. I Göteborg och Malmö har det bildats några föreningar som enbart fokuserar på futsal. I övriga landet ses futsal som en bra träningsform under vinterhalvåret för ”vanliga” fotbollsklubbar. Det är även så att det är de vanliga fotbollsklubbarna som under åren har dominerat i SM i futsal. Vid futsal-SM 2011 var det dock en futsalklubb som tog hem titeln. Det var Stockholm Futsal Clubs konkurrenter Falcao Futsal Club som gick hela vägen i turneringen. Klubben, som kallas för Los Naranjos eftersom de spelar i orangea tröjor, fick därmed spela i prestigefyllda UEFA Futsal Cup.

Stockholm Futsal Club kan ståta med att ha haft en landslagsman i futsal inom de egna leden. Luciano Lorca, som spelade för klubben mellan 2008–2011, och dessutom även var lagets tränare, spelar dock numera i USA som proffs.

Tyvärr har bristande engagemang och svårigheter med att locka sponsorer gjort att Stockholm Futsal Clubs herrlag har lagts ner. Under 2010/11 fanns ambitioner om att ta SM-guld, men i stället för en sådan framgång fanns alltså inget annat att göra än att lägga ner herrlaget, åtminstone för säsongen 2011/12. Damlaget lever dock i allra högsta grad och har sikte på att nå toppen inom futsal i Sverige.

Share this post

About the author