Uncategorized

Linköpings Orienteringsklubb

Linköpings Orienteringsklubb

Linköpings Orienteringsklubb, som ofta går under förkortningen LOK, är Östergötlands största och mest välmeriterade orienteringsklubb. Det märks inte minst varje gång distriktsmästerskapen i Östergötland avgörs. För varje åldersgrupp och distans kan man räkna med att LOK tar åtminstone en medalj. LOK är också en av de äldsta orienteringsklubbarna i Östergötland. Klubben bildades nämligen så tidigt som 1934.

Linköpings Orienteringsklubb har totalt 640 medlemmar. Ungefär hälften tävlar aktivt, medan den andra hälften har orienteringen som hobby. De flesta tävlingsmedlemmarna i LOK tävlar i orientering, men det finns också några som är aktiva inom skidorientering och mountainbikeorientering. En liten del av medlemmarna är med i LOK för att kunna delta i Lidingöloppet, Vasaloppet eller något annat lopp där medlemskap i en idrottsklubb är ett krav för att man ska få delta.

För något år sedan drog LOK igång en större satsning på elitverksamheten. Visionen är att Linköpings Orienteringsklubb ska bli en av de mest framgångsrika i landet. Mer specifikt betyder det att LOK ska vinna de större kavlarna och ha orienterare som kan konkurrera om medaljer på VM.

Förutom elitsatsningen har LOK en mycket bred ungdomsverksamhet. Vid LOK-gården i stadsdelen Vidingsjö, strax söder om Linköpings centrum, samlas flera hundra orienteringsintresserade barn och ungdomar under en normal vecka.

Omkring LOK-gården har klubben till ett större skogsområde där medlemmarna, oavsett nivå, kan bedriva fri träning eller följa färdiga banor. För motionärerna är ”Sunes bana” en klassiker. Varje söndag under vintermånaderna anordnas träning på denna bana.

Årets stora händelse för Linköpings Orienteringsklubb är den stora orienteringstävlingen Nordisk Budkavle ’43. Tävlingen, som ofta kallas 43-kavlen, är en kavle (stafett) för såväl herrar som damer. Medelåldern i varje deltagande lag ska vara 43 år eller mer – därav namnet. Denna tävling går av stapeln någon gång i slutet av jul/början av augusti. På våren arrangerar klubben dessutom den populära tävlingen Vårspringet.

Share this post

About the author