Uncategorized

Sävsjö Handboll

Sävsjö Handboll

Sävsjö Handbollsklubb kommer från den lilla småländska staden Sävsjö. Sävsjö HK har blivit svenska mästare på damsidan hela sex gånger. Ännu mer anmärkningsvärt är att SM-gulden kom i följd. Mellan 1994–1999 kunde inget annat lag rå på damerna från Sävsjö. Fyra av de sex säsongerna kom klubben även på första plats i serien.

Säsongen 2002/03 slutade dock med nedflyttning ur Elitserien. Eftersom Svenska handbollsförbundet har dragit igång en allsvensk serie, som statusmässigt ligger under Elitserien, spelar Sävsjö HK nu i Division 1 Södra. I denna serie deltar lag från Skåne och Småland.

Sävsjö HK spelar sina hemmamatcher i Sävsjö sporthall. Denna arena är en handbollshall med internationella mått och rymmer strax över 1 000 besökare. Det är också i Sävsjö sporthall som alla träningar sker.

Sävsjö HK är en klubb vida känd för sin utbredda ungdomsverksamhet. I vart och vartannat lag i Elitserien och Allsvenskan kan man hitta spelare som har Sävsjö HK som moderklubb. En del av ungdomsverksamheten arrangerar klubben i egen regi. Det är många spelare som går hela vägen från klubbens handbollsskola (för 8-9-åringar), genom de åldersbestämda lagen (10-11, 12-13 år) till juniorlaget och sedan vidare till A-laget.

En annan viktig del i ungdomsverksamheten sker i samverkan med Sävsjö Handbollsgymnasium vid Aleholmsskolan. Hit kan de högstadieelever som vill utvecklas som handbollsspelare söka sig. Fyra timmar i veckan deltar eleverna i handbollsträningar på skoltid. Man har också möjlighet att träna med Sävsjö HK på kvällarna, även om man skulle vara registrerad för någon annan klubb.

Share this post

About the author