Sävsjö Handboll

Sävsjö Handbollsklubb kommer från den lilla småländska staden Sävsjö. Sävsjö HK har blivit svenska mästare på damsidan hela sex gånger. Ännu mer anmärkningsvärt är att SM-gulden kom i följd. Mellan 1994–1999 kunde inget annat lag rå på damerna från Sävsjö. Fyra av de sex säsongerna kom klubben även på första plats i serien.

Säsongen 2002/03 slutade dock med nedflyttning ur Elitserien. Eftersom Svenska handbollsförbundet har dragit igång en allsvensk serie, som statusmässigt ligger under Elitserien, spelar Sävsjö HK nu i Division 1 Södra. I denna serie deltar lag från Skåne och Småland.

Sävsjö HK spelar sina hemmamatcher i Sävsjö sporthall. Denna arena är en handbollshall med internationella mått och rymmer strax över 1 000 besökare. Det är också i Sävsjö sporthall som alla träningar sker.

Sävsjö HK är en klubb vida känd för sin utbredda ungdomsverksamhet. I vart och vartannat lag i Elitserien och Allsvenskan kan man hitta spelare som har Sävsjö HK som moderklubb. En del av ungdomsverksamheten arrangerar klubben i egen regi. Det är många spelare som går hela vägen från klubbens handbollsskola (för 8-9-åringar), genom de åldersbestämda lagen (10-11, 12-13 år) till juniorlaget och sedan vidare till A-laget.

En annan viktig del i ungdomsverksamheten sker i samverkan med Sävsjö Handbollsgymnasium vid Aleholmsskolan. Hit kan de högstadieelever som vill utvecklas som handbollsspelare söka sig. Fyra timmar i veckan deltar eleverna i handbollsträningar på skoltid. Man har också möjlighet att träna med Sävsjö HK på kvällarna, även om man skulle vara registrerad för någon annan klubb.

Comments are closed.