Uncategorized

Kalmar Bordtennisklubb

Kalmar Bordtennisklubb

Kalmar Bordtennisklubb bildades 1960 och är en av de mest kända bordtennisklubbarna i Sverige och också Smålands mest framgångsrika klubb genom tiderna. Kalmar BTK har sammanlagt spelat 14 säsonger i den högsta serien. Sedan säsongen 2006/07 deltar Kalmar dock i Division 1 Östra. I Division 1 Östra spelar Kalmar mot klubbarna Falköping, Västers (från Motala), Tyresö, Safir (Örebro), Köping, Munken (Eskilstuna) och Triss (Örebro).

Under några år vid millennieskiftet var Kalmar Bordtennisklubb den bästa bordtennisklubben i Sverige. Kalmar BTK var helt omutliga på hemmaplan och förlorade sällan borta. Totalt vann man SM-guld fyra gånger under en period på sju år. I finalen 1996 slog man Falkenbergs BTK i finalen. Tre år senare besegrades Malmö FF BTK. Året därefter, säsongen 1999/2000, utklassade Kalmar Söderhamn i finalen. I 2002 års final stod skånska Eslöv för motståndet.

Att Kalmar BTK var så framgångsrika under den här perioden beror till stor del på att legendaren Jan-Ove Waldner representerade klubben. Waldner spelade för Kalmar mellan åren 1996–2006 och var alltså med om samtliga Kalmars SM-guld. Under åren i Kalmar hade Waldner en vinstprocent på över 70 procent varje säsong. Även den andre av de två största inom svensk bordtennis, Jörgen Persson, har spelat i Kalmar. Det gjorde han säsongen 1998/99. En annan tongivande spelare under guldåren var Magnus Wahlgren.

Kalmar BTK har en egen pingishall i Kalmar, vilket gör att man har goda träningsmöjligheter. Förutom klubbens A-lag, som ligger i den näst högsta divisionen, har klubben även ett B-lag, som spelar i Division 4. BTK Kalmariterna, som spelar i Division 3 är också knutet till klubben. Kalmars ungdomsverksamhet är relativt stor. Här satsar man på bredd och på att barn och ungdomar på ett lekfullt sätt ska komma i kontakt med bordtennis. Mottot för klubben är Kalmar BTK – där pingis blir kul!

Share this post

About the author