Uncategorized

Rånäs 4H Friidrott

Rånäs 4H Friidrott

Rånas 4H Friidrott är en del av Rånäs 4H, en idrottsklubb från bruksorten med samma namn, som ligger mellan Uppsala och Norrtälje i Uppland. Klubben bildades 1956 och har genom åren haft många olika sektioner. Den sektion som varit mest framgångsrik, om man räknar meriter i tävlingssammanhang, är friidrottssektionen. Rånäs 4H Friidrott har verkligen varit en maktfaktor i svensk friidrott under många år.

Bland de mest kända atleterna som har tävlat för Rånäs 4H, eller fortfarande är aktiva, kan nämnas Maria Akraka, Anneli Fransson, Ulrika Johansson och Helena Olofsson. Maria Akraka var aktiv på högsta nivå mellan 1987–1998. Hennes främsta meriter är en tiondeplats på 1500 meter vid EM 1994 och semifinalplatsen på 1500 meter vid 1995 års VM-tävlingar. Dessutom samlade hon på sig en stor mängd medaljer i SM under sin karriär. Hon har fortfarande det svenska rekordet på 800 meter inomhus. Anneli Fransson har tagit ett antal SM-medaljer på de längre distanserna. Ulrika Johansson har tagit hela 44 SM-medaljer på medeldistanserna.

Rånäs 4H har totalt över 700 aktiva medlemmar. Friidrotten är klubbens främsta sektion, men även cykling och handikappidrott har givna platser i klubben. Rånäs 4H är känt för att ha en mycket stor bredd, med aktiva på alla nivåer och i alla åldrar. Det är inte sällan som Rånäs gör storslam på veteran-SM och ungdoms-SM i friidrott, cykel och handikappidrott. Totalt har klubbens atleter, under klubbens snart 60-åriga historia, samlat ihop nästan 600 SM-guld.

4H är en organisation som finns över hela världen. I Sverige finns det upp mot hundra 4H-föreningar för idrott. ”4H” står för huvud (kunskap), hjärta (medkänsla), hand (praktisk färdighet) och hälsa (sunt leverne). Tanken är att de fyra H:na ska vara vägledande för barn och ungdomar när de växer upp. Förutom den rent sportsliga biten är tanken med Rånäs 4H att klubben ska vara en samlande kraft i området.

Share this post

About the author